Przepisy

Przykład: Ciasto na pierogi

pierogi

Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Mój uniwersalny przepis polecam każdemu, kto szuka sprawdzonego sposobu na to, by zrobić idealne ciasto pierogowe. Elastyczne, miękkie i bardzo łatwe do zrobienia.

– prosty przepis na ciasto
– pasuje do każdego rodzaju pierogów
– sprawdzony, stary i tradycyjny sposób

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 50 – 60 pierogów

Kaloryczność kcal: 37 w 1 pierogu bez nadzienia
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju – 50 ml
  • szklanka gorącej wody – 250 ml

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z przepisy wychodzi około 50 – 60 pierogów. 

Do zrobienia ciasta na dowolne pierogi potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów lub szklankę średnica około 7-9 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; i cedzak do łowienia pierogów.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam wybranego przez Ciebie farszu. Podałam kaloryczność „pustego” pieroga zakładając, że wyszło Ci 60 sztuk.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Translate »